Umeee

Ja, förresten, jag är i Umeå nu, åkte hit med Krillis i söndags o tänkte vara här med han i veckan.
På fredag åker vi till Katrineholm för det är dags att döpa lillkusin, Jack, det ska faktiskt bli riktigt kul :) mysigt.

Idag kikade jag på jamie oliver, och jag tror jag älskar han! jesus vad hans mat verkar god, mm..
Jag önskar verkligen att vi hade en ugn här så jag kunde baka, buäh..

Här är ett bröd som faktiskt såg jättegott ut! Längtar till jag kommer hem o får tokbaka :) hehe.

Jamie Olivers Brunchbröd

För 8 personer.
Ett sött och ett salt bröd, perfekt att ta med på picknickar eller till stranden på sommaren.

Ingredienser
50 g färsk jäst
1 kg vetemjöl special
6 dl fingervarmt vatten
2 msk socker
2 msk havssalt (strukna mått)
Mjöl till utbak

Salt bröd:
10 skivor parmaskinka
8 stora ägg
2 mozzarellaostar
2 nävar nyriven parmesan
2 nävar färsk basilika
Soltorkade tomater i olja
Olivolja
Salt
Nymalen svartpeppar

Sött bröd:
1 banan
0,5-1 burk Nutella
1 handfull hasselnötter

Gör så här

Sätt på ugnen på 180 grader.
Koka äggen i 8 minuter och skala dem.

Lös upp jästen i vattnet, tillsätt salt och socker. Rör ner mjölet med en gaffel.
Lägg upp degen på ett mjölat bakbord och knåda degen väl.
Dela degen i två delar.

Salt bröd:
Kavla ut ena deghalvan tills den är 15-20 cm lång och 1 cm tjock.
Fördela ut parmaskinkan på degen, placera äggen ovanpå skinkan i en rad på längden av degen. Skiva mozzarellan och fördela över äggen, riv över parmesan och basilika. Strö över soltorkade tomater. Salta och pappra.
Rulla ihop degen på längden, kläm ihop kanten och vrid ihop degen till en krans.
Stryk olivolja över brödet.
Grädda i mitten av ugnen 35 minuter.

Sött bröd:
Kavla ut degen så den är ca. 1 minut tjock.
Bred ut Nutella över degen, lägg på skivad banan och strö över hasselnötterna.
Rulla ihop degen, kläm åt kanterna och forma degen som en snäcka.
Grädda mitt i ugnen ca. 30-35 minuter.

VERKAR SUPERGOTT!

Maträtt nr 2...

Jamie Oliver inspirerande pasta med bacon och mozarellaost
2 portioner

1 pkt. bacon
150 g pasta
200 g vitkål
1 vitlöksklyfta
timjan
peppar
olja

Koka pastan enligt anvisningarna på förpackningen. Stek baconen knaprig och låt den sedan rinna av på lite papper. Hacka vitlöksklyftan och stek den i lite olja tillsammans med timjan i ca i minut. Tillsätt därefter vitkål och stek den på medelvärme tills den mjuknar. Krydda med peppar. Blanda ner pastan och baconen med vitkålen och sist men inte minst riv (med fingrarna) över mozzarellaosten.

P1100582


Rabarberdessert
4 personer

Rabarberkompott
500 gram  rabarber, skalad och hackad
100 gram  strösocker, gärna smaksatt med vanilj
0,5 st  apelsin(er), rivet skal av

Flarn
3 msk  florsocker
1 tsk  kanel, malen
500 gram  smördegsplattor
Yoghurt
5 dl  yoghurt naturell
1 st  apelsin(er), rivet skal av
1 msk  honung, rågad

Tillagning

1. Lägg rabarber, socker och apelsinsaft i en kastrull. Lägg på ett lock, koka upp och låt koka ett par minuter. Ta av locket och låt småputtra ytterligare ett par minuter tills du har en tjockflytande kompott.

2. Medan kompotten kokar gör du smördegsflarnen. Sikta ner florsocker och kanel på ett rent bord. Lägg smördegsplattorna ovanpå. Kavla ut plattorna till 5 mm tjocklek. Vänd dem då och då så att de täcks av florsocker och kanel. Dela plattorna diagonalt så att du får långsmala trianglar. Hetta upp en stor teflonpanna och stek trianglarna en stund på vardera sidan tills de får fin färg. Förmodligen behöver du steka i två omgångar. Låt svalna på galler.

3. Rör samman yoghurt, apelsinskal och honung. Servera gärna i dessertglas. Lägg först i en klick yoghurt och sedan en klick rabarberkompott. Fortsätt att varva tills glaset är fullt och avsluta med att sticka ner smördegsflarn. Man kan förstås också servera rätten på tallrik.

mmmmmmmmmmmmmmmmmmmmm...
Om nån hinner göra det här innan mig får ni skriva o berätta hur det smakat :)
pusstjingeling

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0